Tutustuessani kirkkojen koristeluun minua alkoi pian tökkiä kirkoissa usein näkyvä kaappikello. Usein kello on vieläpä sijoitettuna kirkon kuoriin, mikä tietysti on siinä mielessä luonnollista, että kirkkokansa siitä näkee, miten kauan saarna vielä kestää. Mutta kaappikello jonka miellän ensisijaisesti osaksi maalaispirtin sijoitusta, ei istunut minun silmissäni kovin kauniisti keskiaikaiseen tai uuden ajankaan kirkkotilaan. Minua alkoi siten kiinnostaa, missä vaiheessa nämä kaappikellot kirkkoihin tulivat, ja millaisia ne ylipäätään ovat. Hiekkasen mukaan aihetta ei juuri ole tutkittu, joten aihe voisi olla ihan harkitsemisen arvoinen.
Etenkin, kun tietysti aihe mielessäni laajeni, kun huomasin kirkkojen muut ajanmittausvälineet. Kirkonpihalla oli usein aurinkokello, mistä Hiekkasen mukaan katsottiin jumalanpalveluksen alkamisaika ja saatiin näin väki - tai ainakin pääosa siitä - siirtymään kirkon pihalta sisälle kirkkoon. Muistettakoon, että kirkossakäynti oli tuohon aikaan pakollista!
Lisäksi usein saarnatuolin kaiteeseen kiinnitettynä kirkossa on ollut niin sanottu tuntilasi - tiimalasien sarja, mistä sekä pappi että kirkossaistujat näkivät, paljonko aikaa oli jo kulunut.
Tuntilasit ovat mielestäni ihan kauniitakin esineitä, ja ehkäpä kaikkia näitä ajanmittauslaitteita voisi tarkastella jonkinlaisena kokonaisuutenakin: Mitä tapoja mitata aikaa milloinkin oli käytössä? Kuka valmisti laitteet? Oliko laitteissa koristelua, tyylisuuntia? Mitä näiden laitteiden, kellojen tulo kirkkoon merkitsi? Missä ne kirkoissa sijaitsivat?
Esimerkiksi Paimion kirkon kaappikello löi aikaa 15 minuutin välein, mikä on tehnyt siitä melko huomionarvoisen ajanmittaajan kirkossa. Saarnatuolin reunassa hiekkaa valuttavaa tuntilasia e voinut olla huomaamatta. Aurinkokello määräsi, milloin jumalanpalveluksen tuli alkaa. Ja jo ihan tämän esineistön luettelointi ja yksityiskohtien ylöskirjaaminen voisi olla arvokasta. Minua se ainakin kiinnostaa, kun sitä ei kuulemma ole tehty.
(Jäin miettimään missä vaiheessa voi alkaa käyttää sanaa pappi. Ymmärtääkseni ei ainakaan minun tutkimusajanjaksollani. Kyse on usein kai kappalaisesta tai kirkkoherrasta, mutta sana pappi tulee käyttöön vasta myöhemmin. Huokaus, tämäkin asia pitää tarkistaa.Mutta siksipä tätä blogia aloin pitämään, että muistaisin kaikki nämä irralliset huomiot myöhemmin.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti